Mielestäni yliopiston siirtäminen Raksilaan on järjetön suunnitelma. Ahtaalle maakaistaleelle on jo aiempien suunnitelmien mukaan tulossa monitoimiareena ja matkailukeskus

Mielestäni yliopiston siirtäminen Raksilaan on järjetön suunnitelma. Ahtaalle maakaistaleelle on jo aiempien suunnitelmien mukaan tulossa monitoimiareena ja matkailukeskus.

Millä ihmeen keinolla siihen mahdutettaisiin vielä tuhansien opiskelijoiden ja työntekijöiden työ- ja opiskelutilat. Ajatuskin tuntuu luotaantyöntävältä betoniviidakolta. Yhteys luontoon ja viihtyvyyteen katoaisi kauas pois. Ihmiset tarvitsevat puita, pensaita ja vihreää nurmea rauhoittumiseen ja voidakseen hyvin.

Yliopiston muuttoa on perusteltu naurettavilla syillä. Esimerkiksi keskustan liiketoiminnan piristämisellä tuhansien opiskelijoiden myötä. Opiskelijathan rahoittavat opiskelunsa ja elämänsä lainalla ja opintorahalla, jota on pienennetty viime aikoina. Hyvä kun saavat ruoan ja opiskelumateriaalit ostettua vuokranmaksun lisäksi.

Yliopistossa työssä olevilla, muun muassa tutkijoilla, on todella pienet ja määräaikaiset apurahat, joilla elää. Eivät hekään toisi keskustan liike-elämään ratkaisevaa piristystä.

Sen sijaan tämä ihmismassa, joka ei tietenkään voi asua ahtaassa ja kalliissa keskustassa, olisi joukkoliikenteen avulla siirrettävä päivittäin eestaas lähiöasuntoihinsa. Logistinen kaaoshan siitä syntyisi.

Minne lisäksi sadat parkkipaikat tai pyöräparkit sijoitettaisiin? Tuntuu käsittämättömältä ajatellakin asiaa.

Linnanmaalle on rakennettu sadoittain opiskelija-asuntoja, jotka ovat lähellä yliopistoa eikä opiskelijoille tule matkakustannuksia. Ympäristöhyödyistä puhumattakaan. Uudet kevyen liikenteen väylätkin keskustan suuntaan ovat rakenteilla.

”Yliopiston muuttoa on perusteltu naurettavilla syillä. Esimerkiksi keskustan liiketoiminnan piristämisellä tuhansien opiskelijoiden myötä.”

Yliopiston johto, lähinnä rehtori, on tässä aiemminkin keikauttanut laitoksensa ylösalaisin uudella hallintomallilla, joka ei sitten toiminutkaan, ja jouduttiin palaamaan osin entiseen.

Yliopiston siirron peruminen tässä vaiheessa olisi järkevää. Virheen havaitseminen myöhemmin ja sen korjaaminen olisi mahdotonta, ja jopa kohtalokasta yliopistolle. Yliopiston kasvuun on Linnanmaalla lääniä, mutta ei keskustan ahtaudessa.

Eihän yliopisto kilpaile sijainnillaan. Se kilpailee tieteellisillä saavutuksillaan. Perusteluna vetovoimaisuus keskustassa sijaitsevana yliopistona on harhaanjohtava, eikä vetoa huippututkijoihin, joista kilpaillaan.

Tuskin perusopiskelijoitakaan kiinnostaisi ahdas betoniviidakko liikennekaaoksen keskellä. Myös opiskelijat tarvitsevat luontoa ja vihreyttä miellyttävään oleskeluun ja seurusteluun. Markettien hyllyrivit tavaramassoineen eivät sitä ole. Jäitä hattuun ja järkisyyt puntariin. Muutosta ei kannata tehdä vain muutoksen vuoksi.

Virhehän se oli aikoinaan sijoittaa yliopisto noin kauas keskustasta, mutta vielä suurempi virhe olisi ängetä se väkisin takaisin, ja jopa ydinkeskustaan. Vieläköhän löytyisi yliopistolle parin kilometrin säteeltä, eli kävelymatkan päästä keskustasta, kaunis alue veden ääreltä, minkä se ansaitsee.

Ulla Rastas
Oulu

Kirjoitus ilmestyi alun perin Kalevan Lukijalta-sivulla 20.3.2020.