Mihin on kadonnut Oulun yliopiston arvostus?

Tapio Hannula ihmetteli kuntapoliitikkojen vaitonaisuutta yliopiston hankkeesta siirtyä keskustaan (Kaleva, 17.5.). Otin sen haasteen vastaan, tosin on siitä muutamia kirjoituksia ollut Kalevassa. Uusi päätoimittajakin aiheesta samana päivänä kirjoitti, josta sai kuvan myötämielisestä suhtautumisesta siirtoasiaan.

Itselläni on mielessä ollut lähinnä ihmetys tästä rehtorin syksyisestä avauksesta. Asian esilletulon ajankohta sen sijaan ei ihmetytä. Linnanmaalla on selvästi saneeraustarvetta, jolloin voidaan miettiä myös yliopiston sijoittumista.

Kaupunki on juuri tekemässä mittavia parannustöitä sujuvoittaakseen nimenomaisesti yhteyksiä keskustan ja Linnanmaan hyväksi. Myös todella merkittäviä kaavoitussuunnitteluja on tehty parantaakseen Linnanmaan asemaa. Ne merkitsevät oikeastaan kahden keskustan kehittymistä.

”En ole lainkaan vakuuttunut, että tieteen tekeminen olisi sijainnista kiinni.”

Olin kuuntelemassa rehtorin avausta keskustaan siirtymisen visioinnista. Ihastuin kovasti tuosta esityksestä. En niinkään tavoitteesta, mutta huomasin rehtorin olevan huippuluokan myyntimies saadakseen ideansa läpi. Päättäjät ottivat asiasta vahvan kopin ja asiaan on näytty suhtautuvan pääsääntöisesti myönteisesti. Päätös on yliopiston, ja kaupungin tehtävä on olla mahdollistaja.

En ota kantaa siirrolle puolesta tai vastaan yksinkertaisesti siksi, ettei minulla ole siihen vielä kantaa. Sen sijaa tuon esille asian, joka on minua mietityttänyt.

En ole tullut vakuuttuneeksi, että keskusta saisi opiskelijavyöryn Ouluun. Kun itse opiskelin yliopistossa, minulle ei ollut mitään merkitystä sillä, että sijaitseeko se keskustassa vai jossain muualla. Ainoastaan sillä oli merkitystä, että siellä oli haluamani tiedekunta.

En ole lainkaan vakuuttunut, että tieteen tekeminen olisi sijainnista kiinni. Kuvittelen opiskelijoita houkuttavan paljon enemmän opiskelun taso ja yliopiston arvostus. Suorastaan hätkähdin rehtorin ilmoituksesta, ettei Oulun yliopisto ole enää houkutteleva. Olen pitänyt sitä arvostettuna yliopistona. Mihin on hukkaantunut sen arvostus? Lisäksi minua mietityttää, että onko siirron takana jotain, jota ei vielä ole tuotu esille.

Jukka Kolmonen
valtuutettu (kesk.)
Oulu

Kirjoitus ilmestyi alun perin Kalevan Lukijalta-sivulla 19.5.2020.