Linnanmaakin voisi olla tuleville sukupolville

Miina-Anniina Heiskanen ja Joni Ollikainen pitävät kiinni unelmastaan (Kaleva, 16.5.). Yliopisto on saatava keskustaan vaikka mikä olisi, ja ilmeisesti vaikka millä hinnalla.

He sanovat, että esitin taannoisessa kirjoituksessani enemmän kysymyksiä kuin argumentoin faktoilla. Minä todellakin esitin kysymyksiä, joihin en nytkään saanut vastauksia. Veronmaksajana oikeuteni ja velvollisuuteni on esittää kysymyksiä asioista päättäville, siis myös yliopiston hallituksen jäsenille.

Samalla parivaljakon itsensä argumentointi perustuu enemmän oletuksiin ja toiveisiin kuin varmoihin faktoihin. Muutama poiminta Heiskasen ja Ollikaisen pointeista.

He väittävät, että keskustan kampus olisi energiatehokas. Pakko taas anteeksi vaan kysyä, mihin tämä perustuu?

Heidän mielestään Linnanmaan tilat ja saavutettavuus joukkoliikenteellä ei vastaa tulevaisuuden tarpeita. Eikö siis tiloja Linnanmaallakin voi muokata ja miksei joukkoliikennettä voi kehittää tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi?

Heiskasen ja Ollikaisen kannattaa lukea rakennustekniikan emeritus professori Kilpeläisen lausunto Linnanmaan tiloista.

”Eikö siis tiloja Linnanmaallakin voi muokata ja miksei joukkoliikennettä voi kehittää tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi?”

Ihmetyttää myös parivaljakon vähättely teknologiakylän ja yliopiston läheisyydestä Linnanmaalla. Tässä kannattaisi kääntyä Oulun Technopoliksen entisen toimitusjohtaja Pertti Huuskosen puoleen. Muutamaa muukin kriittinen kannanotto kannattaisi lukea silmien avaamiseksi.

Edelleenkään Heiskanen ja Ollikainen eivät kykene vastaamaan, mitä Linnanmaan kiinteistölle harjoituskouluineen, kasvitieteellisine puutarhoineen pitäisi tehdä yliopiston mahdollisen muuton jälkeen? Entä runsaille opiskelija-asunnoille? Vastaukseksi ei riitä se toteamus, että ne ovat tulleet tiensä päähän.

Ymmärrän sen, että yliopiston hallituksen jäsenet voivat unelmoida ja visioida. Siinähän ei ole mitään moittimista, mutta täytyy myös ymmärtää, että kolikolla on aina kaksi puolta. Siksi meidän veronmaksajien ja ennen kaikkea Oulun kaupungin päättäjien on harkittava kokonaisuutta, mitä ratkaisusta tässäkin tapauksessa seuraa.

Jukka Rossi
Oulu

Kirjoitus ilmestyi alun perin Kalevan Lukijalta-sivulla 19.5.2020.